Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

26 ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ ΠΑΤΑΤΩΝ ΜΕ ΤΟ ΧΕΡΙ







25.ΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΡΟΓΗΡΟΥ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ ΩΣ ΠΡΩΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΕΚΠ








Κατά την διάρκεια της 17ης συνεδρίας (Μαρτιος1965) του ΣΕΚΠ υπό την Προεδρία του Υπουργού Εμπορίου Ανδρέα Αραούζου ανακοινώθηκε ο διορισμός από τον ίδιο του Ρογήρου Μιχαηλίδη ,Διευθυντή του Τμήματος Γεωργίας ,ως του πρώτου Πρέδρου του ΣΕΚΠ. Ο Ρογήρος Μιχαηλίδης υπηρέτησε την θέση αυτή μέχρι την 410η συνεδρία που έγινε τον Φρεβρουάριο του 1975



24.ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΚΥΠΡΙΑΚΩΝ ΠΑΤΑΤΩΝ




Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

22 ΑΛΑΚΑΤΙ ΓΙΑ ΑΝΤΛΗΣΗ ΝΕΡΟΥ




23.ΑΝΕΜΟΜΥΛΟΙ ΝΕΡΟΥ ΣΤΑ ΚΟΚΚΙΝΟΧΩΡΙΑ



21 ΚΑΡΕΤΤΑ ΜΕ ΒΟΔΙΑ



20 ΚΑΡΕΤΤΑ ΜΕ ΒΟΡΤΟ



19.ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΡΕΤΤΑΣ



18 ΤΕΜΑΧΙΣΜΟΣ ΠΑΤΑΤΟΣΠΟΡΟΥ



Κυριακή 25 Μαρτίου 2012

17.ΑΦΙΣΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΑΤΑΤΩΝ ΣΤΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ



16 ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΕΞΑΓΩΓΗ ΠΑΤΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ




Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Εμπορίας Κυπριακών Πατατών Ρογήρος Μιχαηλίδης υπογράφει συμφωνία για εξαγωγή κυπριακών πατατών στην Ανατολική Γερμανία το 1969

15.ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ-ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΡΓΙΑΣ





Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

14.ΟΙ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΠΑΤΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ – ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΑΠΟ ΝΙΚΟ ΓΕΝΝΑΙΟ

Η «Ντόπια» ποικιλία γνωστή στις αρχές του 20ου αιώνα και σαν Μαραθεύτικη, αφού εξακολοθούσε να καλλιεργείται σε μικρή έκταση στην κοιλάδα της Μαραθάσας μέχρι και τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα, εισήχθη όπως κάποιοι πιστεύουν στην Κύπρο από Σύρους - ΄Αραβες εμπόρους το 16ον αιώνα. Επρόκειτο για ποικιλία με ωραίο δυνατό φύλλωμα, που έμοιαζε με εκείνο της Up-to-date, αλλά είχε άνθη λευκά και στρογγυλούς κονδύλους με βαθουλά μάτια και χαρακτηριστική γλυκιά γεύση (BEVAN, W. 1919).
Η πιο αγαπητή ωστόσο ποικιλία, στις αρχές του 20ου αιώνα, ήταν γνωστή σαν η «Γαλλική πατάτα» της οποίας ο αρχικός πατατόσπορος εισήχθη από τη Γαλλία (BEVAN, W. 1919).
Η παραδοσιακή ποικιλία Up-to-date, γνωστή στην Κύπρος και σαν «Πιττακούρα», ήταν μπορούμε να πούμε, η αποκλειστική ποικιλία που καλλιεργείτο στην Κύπρο στο πρώτο ήμισυ του 20ου αιώνα. Στο χρονικό αυτό διάστημα είχαν, βέβαια, εισαχθεί και δοκιμαστεί πολυάριθμες άλλες ποικιλίες καμία όμως δεν μπόρεσε να συναγωνιστεί στην παραγωγή την Up-to-date. Η ποικιλία αυτή που άρχισε να καλλιεργείται στη Σκωτία το 1893 κυριάρχησε σε πολλές χώρες για πολλές δεκαετίες. Στην Κύπρο πιθανότατα εισήχθη γύρω στο 1910.
Μια άλλη ποικιλία η «Πιτσιλλίσιμη» που καλλιεργείτο εκτεταμένα στην περιοχή Πιτσιλιάς, δεν μπορεί να θεωρηθεί στην πραγματικότητα σαν ξεχωριστή ποικιλία, αφού στην ουσία δεν ήταν παρά ένας «εκφυλισμένος» τύπος της Πιττακούρας που, αργότερα, περιείχε σε αρκετές περιπτώσεις και πατάτες άλλων ποικιλιών και κυρίως την Άρραν Μπάννερ.
Οι πιο πάνω ποικιλίες ήταν βέβαια πιο γνωστές, ανάλογα με το μέρος ή το έδαφος που παράγονταν, σαν Άσπρες, Κότσηνες, Σκούρες, Μέζες, της ορεινής, της χαμηλής και Λειβαϊσιμες (Πανάρετος Α, 1967).
Η ποικιλία Άρραν Μπάννερ, η οποία καλλιεργήθηκε στη Σκωτία το 1927, εισήχθη για πρώτη φορά στην Κύπρο το 1935, αλλά η καλλιέργεια της επεξετάθη μόνο μεταπολεμικά. Η ποικιλία αυτή ήταν πολύ αποδοτική και φυτευόταν κυρίως για την ανοιξιάτικη εσοδεία σε αντίθεση με την Up-to-date που ευδοκιμούσε και κατά την χειμωνιάτικη εσοδεία.
Οι δυο αυτές ποικιλίες δηλαδή η Up-to-date και η Άρραν Μπάννερ κυριάρχησαν μεταπολεμικά και μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 1970, οπότε η πρώτη αντικαταστάθηκε σταδιακά και εντελώς από την ποικιλία Σπούντα, ενώ 15 χρόνια αργότερα, η δεύτερη αντικαταστάθηκε από την Κάρα και άλλες ποικιλίες.
Παρόλο που το 1909 το Γεωργικό Τμήμα δοκίμασε με επιτυχία την «πρώιμη ποικιλία» που εισήχθη από την Ιρλανδία εντούτοις η πρώτη γνωστή εισαγωγή για δοκιμή νέων ποικιλιών έγινε το 1929 όταν εισήχθηκαν από την Ιρλανδία 6 νέες ποικιλίες για δοκιμή κάτω από τις κυπριακές συνθήκες.
Το 1930 εισήχθησαν για δοκιμή τρεις νέες ποικιλίες από τον Καναδά. Το 1935 δοκιμάζονται οι ποικιλίες King Edward, Majestic, May Queen, Snowdrop και Sharpe’s express χωρίς όμως να μπορούν να συναγωνιστούν την Up-to-date που κυριάρχησε. Κατά την ίδια περίοδο όπως είδαμε, εισάγεται και δοκιμάζεται και η ΄Αρραν Μπάννερ.
«Συστηματικά πειράματα» για την εξεύρεση νέων ποικιλιών στην Κύπρο άρχισαν μετά το 1960, οπότε η έρευνα στράφηκε κυρίως προς την επιλογή πρώιμων παραγωγικών ποικιλιών μεταξύ των οποίων και κιτρινόσαρκων ώστε να γίνει δυνατή και η εξαγωγή κυπριακών πατατών στις χώρες της Ηπειρωτική Ευρώπης.

13.MEΣΗ ΚΑΤΑ ΚΕΦΑΛΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΠΑΤΑΤΩΝ

Η μέση κατά κεφαλή κατανάλωση στις 15 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης (μέχρι το 2004) είναι γύρω στα 75 κιλά το χρόνο αν και διαφέρει σημαντικά από χώρα σε χώρα. Έτσι ενώ για παράδειγμα στην Ιταλία είναι μόνο 43 κιλά στην περίπτωση της Ιρλανδίας εξακολουθεί να είναι γύρω στα 150 κιλά. Η κατά κεφαλή κατανάλωση στην Ελλάδα είναι γύρω στα 90 κιλά ενώ η περίπτωση της Κύπρου είναι πολύ χαμηλή και σίγουρα δεν ξεπερνά τα 60 κιλά.

12.CYPRUS POTATOES .ARTICLE BY NICOS GENNEOS

Potato is by far the most important agricultural product of Cyprus and it holds the highest position on the table of exports of these products. THE CYPRUS POTATO MARKETING BOARD established by Law number 59 of 1964 secured a fair share of the world market price for the Cypriot growers for 40 years. The role, however, of C.P.M.B. changed since Cyprus joined EU the 1st May, 2004.

The Board consists of the Chairman and twelve members appointed by the Minister of Agriculture, Out of the twelve members, seven represent the interest of the growers, two the interest of the exporters, one the interest of the Ministry of Commerce, Industry and Tourism, one the interest of the Ministry of Agriculture, Natural Resources and Environment and one the interest of the Co-operative movement.

POTATO INDUSTRY IN CYPRUS: It is not known when potatoes were initially introduced in Cyprus. It is however known that potatoes were grown before 1878.

Cyprus grows two Crops of new Potatoes every year, namely:

WINTER CROP: It is planted in July / August / September and it is lifted in November / December / January and for this reason is called Winter Crop. This crop is programmed to produce between 30-35.000 tons and is mainly used in the local market.

SPRING CROP: The planting starts late in October, continues during November / January and finishes early February. This is the main crop and is lifted from early March, during April, May and finishes latest middle of June. This crop is produced mainly for export.
85 – 90% of Cyprus Potatoes are produced in the coastal area in south-east Cyprus between the occupied town of Famagusta and the town of Larnaca. This area is known ιn Cyprus as Kokkinochoria (kokkino = red, choria = villages) because of the distinctly red soil. Small quantities of potatoes are also grown in the districts of Nicosia and Paphos mainly for the local market.
For 2005-2006 season CPMB will cooperate with more than 1100 growers who belong to 3 Potato Growers Groups (Pancyprian Organization of Potato Growers, Achna-Augorou Group and Sotira Group) and around 50 independet potato growers. Production has been planned to be around 75000 tons frοm which 60-65.000 for export (10.000 Winter Crop and 50-55.000 Spring Crop).
Red Soil is still a feature for Cyprus Potatoes. It is so important that all Cyprus potatoes for export must be grown in red soils otherwise they remain in Cyprus for the local market.

Pre-harvest chemical treatments are all according to EU regulations. No post-harvest or storage chemicals are used on export crops. Cyprus accepts the residue tolerances acceptable by CODEX Alimentarius Commission and E.U.
Potatoes are harvested when foliage is still green and all potatoes are collected by hand. The destruction of the foliage is done just before harvesting mechanically and not by using chemicals.

All potatoes for export are inspected before and during packing by the Boards Quality Inspectors (there is a very strict inspection System), but also by the Quality Inspectors of the Ministry of Agriculture Natural Resources and Environment.

More than 70% of the potato production is exported to other European Countries. Main markets are Germany, UK, Greece, Belgium and Norway. Potatoes are however exported every year also to Sweden, Denmark, Finland, Austria, Switzerland, Croatia, Slovenia, Polland, Ireland, Canary Islands, Holland etc.

CPMB grows several varieties in order to satisfy its client in around 20 countries. Main varieties for 2006 season are the following:
Normal table Potatoes (Vorwiegend festkochende Sorten) : Marabel, Spunta, Diamant, Timate, Marfona.
Salad Varieties (festkochende Sorten) : Nicola, Filea, Anabelle, Bernadette, Princess, Sieglinde, Charlotte, Inova, Ditta etc.
«Flowery» varieties (Mehligkochende Sorten) Sante, Cara, Camilla, Freya.
«Bakers» Cara, Marfona.
«Babies» Nicola, Charlotte, etc.
«Frying» varieties Cara, Diamand, Remarka
«New» commercial varieties for the German market are this season the salad varieties Anabelle and Princess and the mehligkochende sorte Sante. The Board is also testing in smaller scale six new german varieties. These are the salat varieties Belana and Mirage the mehligkochended sorten Camilla and Freya and the «normal» (vorriegend fest kochende) Anuschka and Valetta.

Cyprus potatoes are packed according to requirements of the trade. For UK, Ireland, Greece, Italy and Croatia potatoes are normally packed in 20 kgs polypropelene bags. For selective clients like Super markets potatoes can be packed in 25 kgs polypropelene bags, in jumbo bags or even in 500 kgs wooden boxes (bakers, babies etc).

For Germany, Belgium, Holland, Austria and most other countries in the Continent potatoes are usually packed in 25 kgs polypropelene bags or jumbo bags (1250 kgs).

For Norway cyprus potatoes are usually packed in 15 kgs polypropelene bags or jumbo bags according to the preferences of the clients.

For the transportation of Cyprus potatoes to various countries the CPMB is using reefer vessels, modern Ro/Ro vessels and Reefer containers. All cargo is since many years palletised.

Since many years all CPMB potatoes have full trace ability. This year most of CPMB potatoes are Eurepgap certified. The Eurepgap cartification programs is going to cover 100% the CPMB potatoes in the near future.


The season for Cyprus potatoes started end of November 2005 and will continue until end of July. Until now CPMB exported some 14.000 tons potatoes to 18 European countries. From these quantity some 4.000 tons have been exported to Greece, 3.000 tons to UK and 2.000 tons to Germany. Germany however will be again the main market for CPMB in the next months. It is expected that the Board will export another 50.000 tons potatoes and from this quantity some 15-18.000 tons are for Germany.

Some other 8 – 10 private Cypriots exporters exported already more than 5.000 tons potatoes and are expected to do another 10 -15.000 tons mainly to Greece, UK and Germany.





NG/MSt

Κυριακή 18 Μαρτίου 2012

11.ΦΟΡΤΩΣΗ ΠΑΤΑΤΩΝ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΛΑΡΝΑΚΑΣ




10.ΦΟΡΤΩΣΗ ΠΑΤΑΤΩΝ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΛΕΜΕΣΟΥ





9.KΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΦΥΤΕΙΩΝ ΠΑΤΑΤΩΝ ΜΕ ΜΟΝΟ-ΥΝΟ




Η φωτογραφία παρουσιάζει την καλλιέργεια σε φυτεία πατατών χρησιμοποιώντας αλέτρι με ένα υνί ।








8.ΜΑΖΕΜΑ ΤΩΝ ΠΑΤΑΤΩΝ ΜΕ ΤΟ ΧΕΡΙ










Η κυπριακή πατάτα διαθέτει την καλύτερη φήμη στην Ευρώπη ।Το μαζεμα των πατατών με το χέρι και η τοποθέτηση των πατατών σε πλαστικά κιβώτια συμβάλλουν καθοριστικά στην διατήρηση της άριστης ποιότητας των πατατών







7 ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ ΠΑΤΑΤΩΝ




Η φωτογραφία λήφθηκε τον Μάρτη του 2011 στη Ξυλοφάγου και παρουσιάζει τις πατάτες πίσω από το μηχάνημα συγκομιδής.

6 ANAKOINΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

Στη δεκαετία του 1960 αλλά και τα επόμενα χρόνια η καλλιέργεια της πατάτας ήταν πολύ σημαντική για την οικονομία της Κύπρου.Πολύ τακτικά εκδίδονταν ειδικά δελτία πληροφόρησης των παραγωγών αλλά και του κοινού.Παρουσίαζουμε τρία (3) τέτοια Δελτία τύπου που εκδόθηκαν από το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών της νεοσύστατης τότε Κυπριακής Δημοκρατίας






5 ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΦΥΤΕΥΣΗ ΠΑΤΑΤΩΝ


Η φωτογραφία λήφθηκε τον Δεκέμβρη 2011 στο χωριό Σωτήρα της Επαρχίας Αμμοχώστου

4.ΣΥΣΚΕΥΑΣΤΗΡΙΟ ΠΑΤΑΤΩΝ ΣΕΚΠ ΣΤΗ ΛΑΡΝΑΚΑ


Διαθέτει μεταξύ άλλων
Κεντρικά Γραφεία για τους υπαλλήλους
Συσκευαστήριο με δυναμικότητα 700 τόνων πατατών ημερησίως
Ψυκτικούς Θαλάμους για 1,500 τόνους πατάτες
Αποθήκες
Υπόστεγα

3.ΣΥΣΚΕΥΑΣΤΗΡΙΟ ΣΕΚΠ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ


Το συσκευαστήριο βρίσκεται στην τοποθεσία Λάξης στην ενορία Αγιος Λουκάς και είναι συνολικής έκτασης 44 κυβ.σκαλών 3 προσταθιών και 300 τ..π. ή 60 Δεκαρίων περίπου
Το συσκευαστήριο αυτό κατασκευάστηκε το 1971/72 . Ηταν σύγχρονο την εποχή εκείνη και περιλάμβανε και ψυκτικούς θαλάμους. Λειτούργησε για πρώτη φορά τον Μάη του 1972 και καταλήφθηκε από τους Τούρκους εισβολείς το 1974.
Το σύμπλεγμα αποτελείται από
Συσκευαστήριο με 30 μηχανές συσκευασίας
Ψυκτικούς θαλάμους χωρητικότητας 8.000 τόνων πατατών
Γραφεία
Χώρους και υπόστεγα στάθμευσης των αυτοκινήτων
Καντίνα και άλλους κοινόχρηστους χώρους
Το συσκευαστήριο βρίσκεται μεταξύ του νέου (τότε) και του παλαιού δρόμου Αμμοχώστου-Λευκωσίας πολύ κοντά στην γραμμή αντιπαράταξης.

1.ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΑΤΑΤΑΣ

Η πατάτα αποτελεί το πιο σημαντικό γεωργικό προϊόν της Κύπρου. Συνέβαλε και συνεχίζει να συμβάλλει σημαντικά στην Οικονομία της Κύπρου. Μπορεί να θεωρηθεί σαν μια παραδοσιακή καλλιέργεια που έχει παρελθόν αλλά σίγουρα θα έχει και μέλλον.
Η καλλιέργεια της πατάτας έχει μια ιστορία στην Κύπρο.Θα πρέπει να ενδιαφέρει πολλούς η ιστορία αυτή αλλά και οτιδήποτε σχετίζεται με την ονομαστή κυπριακή πατάτα.

Ο ρόλος του Συμβουλίου Εμπορίας Κυπριακών Πατατών(ΣΕΚΠ) είναι καθοριστικός στην ανάπτυξη της κυπριακής πατατοκαλλιέργειας. Το ΣΕΚΠ έχει την ιστορία του η οποία θα πρέπει να καταγραφεί και να προβληθεί.
Η δημιουργία ενός Μουσείου πατάτας θα μπορούσε να εμπλουτίσει το προϊόν του Αγροτικού Τουρισμού και να αποτελέσει ένα τουριστικό αξιοθέατο.

2.ΜΙΚΡΑ ΚΑΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Και για την ιστορία.....
Γνωρίζετε ότι

* Η Μαρία Αντουανέτα, σύζυγος του Λουδοβίκο XVI στόλιζε με άνθη πατάτας τα καπέλα της !
* Η πατάτα ήταν το πρώτο λαχανικό που καλλιεργήθηκε στο διάστημα από την NASA τον Οκτώβριο του 1995.
* Στο Βέλγιο, υπάρχει μουσείο Πατάτας με πλούσια συλλογή (από το 1975).
* Στην Αλάσκα γύρω στο 1897-'98, οι χρυσοθήρες αντάλλασσαν με...χρυσό τις ταπεινές πατάτες, που για αυτούς είχαν μεγάλη αξία καθώς η διατροφή τους υστερούσε σε βιταμίνη C.
* Οι διαθέσιμες εκτάσεις για καλλιέργεια πατάτας ανέρχονται στα 192.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
* Το πιο φημισμένο παιχνίδι στην Ιστορία είναι ο Mr Potato Head, που λάνσαρε η Hasbro στις αρχές της δεκαετίας του '50.