Κυριακή 15 Απριλίου 2012

33.ΠΡΩΤΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Ο Ανδρέας Αραούζος γεννήθηκε στην¨Λεμεσό το 1906 και πέθανε το 1968.Ηταν ο πρώτος Υπουργός Εμπορίου της Κυπριακής Δημοκρατίας για 8 χρόνια(1960-1968)
Συνέβαλε καθοριστικά στην ψήφιση του Περι Εμπορίας Κυπριακών Πατατών Νόμο του 1964.Διόρισε το πρώτο Συμβούλιο Εμπορίας Κυπριακών Πατατών(ΣΕΚΠ) τον Δεκέμβρη του 1964 και συνέβαλε ουσιαστικά στην συγκρότηση και επιτυχή λειτουργία του.Στα αρχικά στάδια Προήδρευσε αριθμού συνεδριών του ΣΕΚΠ.

Σάββατο 14 Απριλίου 2012

32.ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΠΡΩΤΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΚΥΠΡΙΑΚΩΝ ΠΑΤΑΤΩΝ

Η πρώτη συνεδρία του Συμβουλίου Εμπορίας Κυπριακών Πατατών έγινε στις 29.12.1964.Της συνεδρίας αυτής προήδρευσε ο Ανδρέας Κουππάρης, Λειτουργός του Υπουργείου Εμπορίου και συμμετείχαν:
Ενας εκπρόσωπος του Υπουργείου Γεωργίας ο Ρογήρος Μιχαηλίδης
Ενας εκπρόσωπος της Αγροτικής Οργάνωσης ΠΕΚ οΠαναγιώτης Ορφανός
Ενας εκπρόσωπος της Αγροτικής Οργάνωσης ΕΚΑ ο Χαμπής Μιχαηλίδης
Δυο εκπρόσωποι των εμπόρων οι Ν.Ρώσσος και Π.Μπενάκης
Ενας παραγωγός ο Α.Κάρυος από την ΠΕΚ Αυγόρου

Απουσίαζαν οι Α.Αζίνας του Συνεργατισμού και Α.Μασούρας παραγωγός της ΠΕΚ Κ.Ζώδιας

31.ΠΡΩΤΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Το Υπουργείο Γεωργίας και Φυσικών Πόρων ιδρύθηκε με την ανεξαρτησία της Κύπρου το 1960. Πρώτος Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος στη Μεταβατική Επιτροπή που αποτελούσε το Υπουργικό Συμβούλιο από το 1959 μέχρι την εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας το 1960 ορίστηκε ο Τουρκοκύπριος Δικαστής Φ. Πλουμέρ, με Υφυπουργό τον κ. Α. Αζίνα .
Πιο κάτω παρουσιάζεται φωτογραφία του Κτιρίου του Υπουργείου Γεωργίας όπως είναι σήμερα.

30.ΠΡΩΤΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΚΥΠΡΟΥ

Πριν την σύσταση του Υπουργείου, φορέας της Αγροτικής Πολιτικής ήταν το Τμήμα Γεωργίας (Γεωργικό Τμήμα) το οποίο ιδρύθηκε το 1896, με πρώτο Διευθυντή τον Παναγιώτη Γεννάδιο, διαπρεπή Γεωπόνο από την Ελλάδα τον οποίο μετακάλεσε η Αγγλική Αποικιοκρατική Κυβέρνηση "λόγω της μεγάλης του προς τα γεωργικά πείρας και γνώσης". Ο Π. Γεννάδιος υπηρέτησε μέχρι το 1905.
Πιο κάτω παρουσιάζεται φωτογραφία από την Επίσημο Εφημερίδα των Αγγλων αποικιοκρατών που επιβεβαιώνει τον διορισμό του Παναγιώτη Γεννάδιου